Musik till den perfekta festen

Musik är ett självklart inslag på alla fester och variationen av den är så gott som oändligt. Men hur gör man om man vill lyfta festmusiken ett eller två steg från en vanlig spellista på spotify?

Rätt tema, rätt musik

Det första man bör fundera över gällande varje fest är vilket tema eller känsla den skall ha. Temat påverkar dock inte bara musiken utan bör självfallet genomsyra hela tillställningen, från det som är på bordet till hur gästerna är klädda och vilka aktiviteter som sker under kvällens gång.

Om tanken är att det skall vara en mer avslappnad atmosfär vid till exempel en barbecue eller liknande så kan en enkel trubadur vara det perfekta valet. Välj gärna ut klassiska låtar som fångar allas uppmärksamhet och är lätta att sjunga med i. Vid livligare fester så faller valet kanske hellre på ett band om lokalen tillåter eller en DJ som vet hur man verkligen drar igång dansgolvet.

Välj rätt utrustning

Oavsett hur liten och intim festen är så förtjänar musiken alltid att få så bra förutsättningar som möjligt. Om det är en riktigt liten tillställning så kanske det inte behövs någon ljudförstärkning men belysning och akustik är något som alltid behöver uppmärksamhet. Placera artisten på ett ställe där det varken ekar för mycket eller är för dovt. Om det behövs så kan det vara bra att placera ut lite lampor så att man ser den som spelar och sjunger.

När förstärkning behövs så skall man inte snåla på vilken utrustning man hyr in. Om man inte kan höra musiken med bra ljud är mycket av glädjen förlorad.

Om musikern själv har utrustning som räcker för den lokalen som skall användas går den självklart bra att använda.

Andra typer av underhållning

Ett annat sätt att föra in musik på sin fest är att låta deltagarna stå för underhållningen. Att hyra in ett karaokesystem är inte allt för dyrt och kan med tillräckligt utåtriktade festdeltagare ge minst lika mycket underhållning som ett band.